fbpx

Συνέντευξη στη Μαρία Καλλέργη και το maleviziotis.gr 

Συνδυάζοντας την ιστορία και πολιτισμό του παρελθόντος με όσα σημαντικά σήμερα γίνονται και απώτερο στόχο να “ταξιδέψουμε την Κρήτη στον κόσμο”.

Όταν το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο, θα έχει επιτευχθεί ένας μεγάλος στόχος για την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και για τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Φασουλάκη.

Συνέντευξη στη Μαρία Καλλέργη

Θα είναι η δικαίωση μιας προσωπικής και συλλογικής προσπάθειας που υπηρετεί χρόνια από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου, του εντεταλμένου συμβούλου και του Αντιπεριφερειάρχη.

Προφανώς αποτελεί ένα μόνο τμήμα μια πολυποίκιλης και ευρύτατης δραστηριότητας του Αντιπεριφερειάχη Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού που σήμερα ξεδιπλώνει το όραμα του σε συνέντευξη του στο Μaleviziotis.gr.

Συνδυάζοντας την ιστορία και πολιτισμό του παρελθόντος με όσα σημαντικά σήμερα γίνονται και απώτερο στόχο να “ταξιδέψουμε την Κρήτη στον κόσμο”.

Από τον Ιούλιο είστε Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αρμόδιος για θέματα πολιτισμού και απόδημου ελληνισμού. Τι έχει αλλάξει στη ζωή σας τους τελευταίους αυτούς μήνες;

Αντιλαμβάνομαι τα δημόσια αξιώματα ως θέσεις ευθύνης. Επομένως αισθάνομαι αυτούς τους τελευταίους μήνες της ευθύνες μου να μεγαλώνουν. Επιπλέον έχει μειωθεί, ακόμα περισσότερο, ο έτσι και αλλιώς, λίγος ελεύθερος χρόνος μου. Μην ξεχνάτε πως δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά ως ελεύθερος επαγγελματίας στο Γάζι, ενώ από το 2014 ήμουν εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας για τον πολιτισμό.

Ποια είναι η πολιτιστική δράση της Περιφέρειας Κρήτης και ποιος ο σχεδιασμός για το προσεχές διάστημα;

Σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιου φορείς, κρατικούς και ιδιωτικούς, στηρίξαμε δράσεις που ήδη υφίσταντο, ενώ σταθήκαμε αρωγοί και σε πολλές νέες. Στηρίξαμε μικρά κύτταρα πολιτισμού που δρουν στην Κρήτη και προβάλλαμε το έργο κρητών καλλιτεχνών στο εξωτερικό. Αξιοποιήσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό το έμψυχο κρητικό δυναμικό, δίνοντάς τους τα απαιτούμενα εφόδια για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Διοργανώσαμε ποιοτικές εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της Κρήτης, δίνοντας τη  δυνατότητα στους πολίτες της μεγαλονήσου να έρθουν σε επαφή με το έργο μεγάλων ελλήνων και ξένων δημιουργών. Συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια διάσωσης-αναστήλωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μας μνημείων σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, σεβόμενοι το ρόλο του κάθε ένος, μακριά από μικροεγωισμούς και τάσεις επίδειξης.

Κατόπιν επίμονων και επίπονων προσπαθειών μας, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2019 ως έτος Ερωτόκριτου. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια μεγάλη διάκριση για την πολιτιστική Κρήτη και μια μεγάλη δικαίωση για την Περιφέρεια. Παράλληλη είναι και ένα σκαλοπάτι για την επίτευξη του μεγάλου μας στόχου που είναι η ένταξη του έργου του Βιτσέντζου Κορνάρου στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ.  Το προσεχές διάστημα φιλοδοξούμε να είμαστε ακόμα πιο ενεργοί προς την κατεύθυνση που ήδη κινούμαστε από το 2011, ενώ είμαστε ανοιχτοί σε κάθε νέα ιδέα.

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στον Κρουσώνα, ζείτε και εργάζεστε στο Γάζι, ενώ έχετε διατελέσει και αντιδήμαρχος Μαλεβιζίου. Γνωρίζοντας καλά το Μαλεβίζι ποίες είναι η προτεραιότητες σας για την ευρύτερη περιοχή;

Γνωρίζω καλά το Μαλεβίζι, όχι μόνο γιατί μεγάλωσα, ζω και δραστηριοποιούμε επαγγελματικά σε αυτό, αλλά και γιατί το υπηρέτησα ως αιρετός στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ενιαίου Δήμου.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης και η Περιφερειακή Αρχή, από το 2011 κιόλας που ανέλαβαν, σε συνεργασία με το Δήμο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χρηματοδότησαν πληθώρα μικρών και μεγάλων έργων σε όλο τον άξονα του Δήμου Μαλεβιζίου.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε, ως Περιφέρεια Κρήτης, τις κοινωνικές δομές του Δήμου, συμβάλλαμε καίρια ώστε να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο, ενώ παράλληλα δώσαμε μεγάλη βάση σε περιβαλλοντολογικά έργα, που είχε ανάγκη η περιοχή.

Στόχος μας εξάλλου είναι και μετά τις εκλογές να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να δουλεύουμε πάνω στα προβλήματα της περιοχής δίνοντας δίκαιες λύσεις που φυσικά θα εντάσσονται στον περιφερειακό σχεδιασμό μας για ισόρροπη ανάπτυξη.

Πριν λίγες μέρες ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις περιφερειακές εκλογές του 2019. Εσείς θα είστε εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος;

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτακης και η αυτοδιοικητική μας παράταξη «ΚΡΗΤΗ-ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ», έχουν να επιδείξουν ένα σημαντικό έργο τα τελευταία οχτώ χρόνια. Επιπλέον κινηθήκαμε πάντα με άξονα τα συμφέροντα της Κρήτης και τον πολιτών μακριά από ξεπερασμένες παλαιοκομματικές ή τοπικιστικές νοοτροπίες και πρακτικές. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι πολίτες θα μας δικαιώσουν στις εκλογές του 2019. Εγώ, από την πλευρά μου, συστρατεύομαι και πάλι, με όλες μου τις δυνάμεις, στη σημαντική αυτή προσπάθεια.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Κρήτη;

Θέλω η Κρήτη μας να μη μνημονεύεται μόνο για το ένδοξο πολιτιστικό παρελθόν της, αλλά να συνεχίζει να παράγει πολιτισμό και να αποτελέσει κοιτίδα νέων δράσεων. Θέλουμε να ταξιδέψουμε το νησί στον κόσμο. Να γνωρίσουν την κουλτούρα και τους ανθρώπους του και να γίνει τελικά η Κρήτη ένα αξιοβίωτο περιβάλλον για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες ένας τόπος που πάντα θα επιστρέφουν.

 Είστε ένας νέος άνθρωπός. Πως περνάτε τον, λίγο έστω, ελεύθερο χρόνο σας και ποιές είναι οι προτεραιότες στη ζωή σας;

Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου  τον περνάω με την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι η σύζυγός μου και ο γιος μου.

2019-01-11T06:58:56+00:00