fbpx

Πρόγραμμα “Ωδή στη Γυναίκα – 1ο Φεστιβαλ χορωδιών

Γεμίζουμε τις βραδιές μας μελωδίες.

H Περιφέρεια Κρήτης εγκαινιάζει ένα νέο φεστιβάλ που φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός και να αγκαλιάσει όλες τις χορωδίες του νησιού.

1-7 Μαρτίου, κάθε βράδυ στις 20.00 στο κινηματοθέατρο Αστόρια ξεκινάμε με μια “Ωδή στη Γυναίκα”.

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα του πρώτου μεγάλου φεστιβάλ χορωδιών.

Για προσκλήσεις -δωρεάν- μπορείτε επίσης να μας στείλτε mail στο kfasoulakis@gmail.com ή να μας καλέστε στο 2813400260

 

Με πολύ μεγάλη χαρά διοργανώνουμε για πρώτη φορά αυτό το σημαντικό φεστιβάλ. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που φιλοδοξούμε να γίνε θεσμός «αγκαλιάζοντας» χορωδιακά όλο το νησί. Ο πολιτισμός και η μουσική της Κρήτης είναι αλληλένδετα και αποτελούν την «βαριά» κληρονομιά του τόπου μας, του λαού μας. Στο 1ο Φεστιβάλ θα μετέχουν 20 χορωδίες, και ως θεσμός που στοχεύουμε να γίνει, θα παίξει καθοριστικό παράγοντα στα μουσικά δεδομένα του νησιού. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές, τα μέλη των χορωδιών που έχουν δουλέψει πολύ σκληρά για το πρόγραμμα των συναυλιών, τους μαέστρους, τους χορωδούς. Πρόκειται για μια γιορτή της μουσικής  και προσκαλούμε τους πολίτες να παρακολουθήσουν δωρεάν το ποιοτικό πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί – Κώστας Φασουλάκης-Αντιπεριφερειαρχης Πολιτισμού

 

 

Παρασκευή 1 Μαρτίου

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΓΙΟΥ ΤΙΤΟΥ

 • Βυζαντινή χορωδία Αγίου Τίτου δημιουργήθηκε το 2002, με στόχο να πλαισιώσει το Ιερό Αναλόγιο του ομώνυμου Ιερού Καθεδρικού Ναού της πόλης μας. Έκτοτε συμμετέχει ενεργά στις Ακολουθίες του Ναού. Αποτελείται από άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είναι γνώστες της σημειογραφίας της Βυζαντινής Μουσικής. Η δράση της, πέραν των λειτουργικών αναγκών, επεκτείνεται και σε μουσικές εκδηλώσεις, εντός και εκτός Κρήτης. Τη διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας έχει ο Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού Αγίου Τίτου κ. Ανδρέας Γιακουμάκης

ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ «ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ»

 • Χορωδία Μικρασιατών Μεγάλου Κάστρου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής, ιδρύθηκε το 2013, με στόχο να διατηρήσει ζωντανή και να κάνει γνωστή τη μουσική και πολιτιστική κληρονομιά της Μικράς Ασίας στις νεότερες γενιές. Αποτελείται από πλήθος έμπειρων χορωδών, οι περισσότεροι των οποίων είναι απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων της πόλεως του Ηρακλείου, με έντονη βίωση της παράδοσης μέσω των προγόνων τους. Το γεγονός αυτό προσδίδει πάθος και παλμό στην ερμηνεία και εκτέλεση του Μικρασιάτικου τραγουδιού εκ μέρους τους. Συμμετοχή σε αυτό έχει βεβαίως και η ορχήστρα παραδοσιακών Μικρασιατικών οργάνων, η οποία τους συνοδεύει. Τη διδασκαλία και διεύθυνση έχει ο καθηγητής Μουσικής κ. Ανδρέας Γιακουμάκης.

ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ

 • Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής και Ορχήστρας ξεκίνησε τη δραστηριότητά της τον Οκτώβριο του 2018, ως τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας και έχει ήδη στο ενεργητικό της δύο σημαντικές εκδηλώσεις στην έδρα της Ι. Μητροπόλεως. Πρόκειται για 50μελή χορωδία, από ανθρώπους της περιοχής, οι οποίοι με μεράκι και αγάπη ανταποκρίνονται στην προσπάθεια αυτή, στόχος της οποίας είναι η διάδοση και διάσωση της μουσικής παράδοσης του τόπου μας, αλλά και ολόκληρου του ελληνισμού. Τα μαθήματα-πρόβες, με τη συμμετοχή της ορχήστρας, πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα, στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου στις Μοίρες. Την ευθύνη των μαθημάτων και τη διεύθυνση της Χορωδίας και Ορχήστρας έχει ο καθηγητής Μουσικής κ. Ανδρέας Γιακουμάκης.

Σάββατο 2 Μαρτίου

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 • Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ιδρύθηκε το 2007 από τον Νομαρχιακό Οργανισμό Πολιτισμού και Επιμόρφωσης Ηρακλείου (Ν.Ο.Π.Ε.Η ) υπό την διεύθυνση της Εύας Θανάση και καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Παναγιώτη Φουρναράκη. Στόχος της η καλλιέργεια και η προβολή της μουσικής στο Ηράκλειο και εν γένει στην Κρήτη. Μετά την υλοποίηση του σχεδίου « Καλλικράτης» η χορωδία λειτουργεί με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναυλίες σε όλη την Κρήτη και σε πόλεις της Ελλάδας, με έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα της Νομαρχίας Ηρακλείου, την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης στο έργο Canto General, υπό την διεύθυνση του Λούκά Καρυτινου. Τον Δεκέμβριο του 2015 συνεργάστηκε με τον Στέφανο Κορκολή σε δυο συναυλίες. Το 2017 η Μικτή χορωδία αντιπροσωπεύοντας την Κρήτη, ένωσε τη φωνή της με άλλους 1000 χορωδούς από όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην ιστορική παράσταση “Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη” στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Π. Μπαρμπάτη Συνεργάζεται με τον Μαέστρο Μιχάλη Οικονόμου σε εργαστήρια διεύθυνσης Χορωδίας. Τα Χριστούγεννα του 2018 παρουσίασε τη Λειτουργία σε Re μείζονα Gloria του Antonio Vivaldi. Στο ρεπερτόριο της συμπεριλαμβάνονται χορωδιακά κομμάτια από την Αναγέννηση εως και σύγχρονα. Από τον Οκτώβριο του 2010 τη χορωδία διευθύνει η Λένα Χατζηγεωργίου. Πιάνο για την παραστάση: Έλενα Περισυνάκη

ΧΟΡΩΔΙΑ ΙΩΝΙΑ ΑΗΔΩΝ

 • Παρακινημένοι από την αγάπη για το παραδοσιακό τραγούδι και επιδιώκοντας την προβολή και διάδοση του, μια ομάδα φίλων της μουσικής ίδρυσε το 1996 τη Χορωδία «ΙΩΝΙΑ ΑΗΔΩΝ» με πρώτη Μαέστρο την κα Κική Καγιαβά. Η πολιτιστική της παρουσία είναι διαρκής έκτοτε, με εμφανίσεις εντός, εκτός Κρήτης και στο εξωτερικό. Από το 2004 την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε η κα Λένα Χατζηγεωργίου. Έκτοτε το ρεπερτόριο της χορωδίας εμπλουτίστηκε. Εκτός από παραδοσιακά τραγούδια διαφόρων περιοχών της Ελλάδας περιλαμβάνει πλέον έργα μεγάλων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών (Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μ. Λοΐζου, Σ. Ξαρχάκου, Γιάννη Μαρκόπουλου Μιχάλη Σουγιούλ,) και του Ηρακλειώτη Β. Σαμαράκη. Καντάδες Αθηναϊκές Επτανησιακές και ένα μεγάλο πλήθος ποιοτικών τραγουδιών.

 

ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ “ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”

 • Χορωδία ενηλίκων “Μουσική Αναγέννεση” ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2014. Ο σκοπός της χορωδίας είναι κυρίως εκπαιδευτικός και γι’ αυτό το λόγο η συμμετοχή είναι ελεύθερη προς όλους τους σπουδαστές των Μουσικών Σχολών. Υπεύθυνη διεύθυνσης της χορωδίας είναι η καθηγήτρια μονωδίας και φωνητικής κα Σύλβια Στρούθου. Η Χορωδία ενηλίκων “Μουσική Αναγέννεση” έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους Έλληνες τραγουδιστές όπως ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης και ο Βασίλης Λέκκας.

 

Κυριακή 3 Μαρτίου

ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΟΛΙΤ. ΣΎΛ. ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ «ΑΡΤΕΜΙΣΊΑ»

 • Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αλικαρνασσού «Αρτεμισία» ιδρύθηκε το 1979 με σκοπό την διατήρηση της μνήμης , τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η μουσική και ο χορός, στοιχεία της καθημερινότητας των Αλικαρνασσέων είναι τα πρώτα που οργανώνονται. Ξεκινούν άμεσα τμήματα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών και ακολουθεί το 1993 η ίδρυση της χορωδίας. Η μικτή πολυμελής χορωδία και το μουσικό σχήμα , υπό τη διεύθυνση τα τελευταία 19 χρόνια, μαέστρου Μαίρης Μαρκοπούλου, παρουσιάζει μουσική και τραγούδια πλούσιου ρεπερτορίου παραδοσιακού και έντεχνου. Εμφανίζεται με θεματικές παραστάσεις στο κοινό της πόλης μας αλλά και εντός αυτής επιδεικνύοντας το αποτέλεσμα της συνεχούς αναζήτησης και προσπάθειας.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΓΙΟΥ ΤΙΤΟΥ

 • Παραδοσιακή Χορωδία Αγίου Τίτου ιδρύθηκε το 2000, με κύριο σκοπό να έρθει σ’ επαφή, να μελετήσει και να μεταδώσει τη δημοτική μουσική παράδοση όλων των γεωγραφικών διαμερισμάτων της πατρίδας μας, ώστε να γίνει γνωστή αφενός η ιδιαιτερότητα των ακουσμάτων κάθε περιοχής και αφετέρου η αδιάρρηκτη σχέση και σύνδεση του Ελληνισμού, μέσω αυτής της πολυμορφίας. Εξ ου και η θεματολογία των κεντρικών εκδηλώσεων της χορωδίας ανταποκρίνεται πλήρως στο στόχο αυτό. Η χορωδία έχει στο ενεργητικό της πλήθος εκδηλώσεων, εντός και εκτός Ελλάδος. Την πλαισιώνει πάντοτε η ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων, η οποία αποτελείται από δεξιοτέχνες μουσικούς και μουσικοδιδασκάλους. Τη διδασκαλία-διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας έχει ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Τίτου κ. Ανδρέας Γιακουμάκης.

ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΛΊΩΝ

 • Χορωδία Μαλίων δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013. Η αίθουσα δοκιμών της στεγάζεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του πρώην Δημαρχείου Μαλίων. Η μουσική παράδοση και η προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής, πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής των Μαλίων,μέσω της οικουμενικής γλώσσας της μουσικής, οδήγησε μια ομάδα ενεργών γυναικών του (Συλλόγου Γυναικών Μαλίων η «Εστία») στην ίδρυση της χορωδίας μας. Έπειτα από 4 χρόνια επιτυχημένης πορείας, το 2017 προχώρησε στην ανεξαρτητοποίηση της, ως νέο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ένας πυρήνας 40 ατόμων αποτελούν το πολυφωνικό σύνολο της χορωδίας υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Νίκου Αντωνακάκη. μαέστρος, με τη βοήθεια της ομάδας υποστήριξης και προγραμματισμού οραματίζονται τη στελέχωση και ανάδειξη της ως μία από τις πιο σημαντικές χορωδίες και πέρα από τα όρια της Κρήτης. Η Χορωδία Μαλίων για την παρουσίαση των έργων της, συνεργάζεται με την Κρητική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, με διάφορους σολίστ και με άλλες χορωδίες. Το ρεπερτόριό της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών (κοσμικού και θρησκευτικού περιεχομένου), παίζει δε, ενεργό ρόλο στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις όχι μόνο του Δήμου Χερσονήσου, αλλά και πέραν αυτού. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε για την Πανσέληνο του Αυγούστου του 2017, στο Μινωϊκό ανάκτορο Μαλίων, η Χορωδία μας είχε την τιμή να συνταξιδέψει» με τον κοσμιαγάπητο Μάριο Φραγκούλη σε μια μεγάλη συναυλία με τίτλο «Μικρό νησάκι η καρδιά». Επίσης αξίζει να σημειωθεί και η συμμετοχή και δύο τραγουδιστών της νέας γενιάς του Θοδωρή Βουτσικάκη και της Δήμητρας Σελεμίδου. Ενώ την Πανσέληνο του 2018, η Χορωδία μας είχε τη χαρά και την τιμή να παρευρεθεί πλάι στο μεγάλο και σπουδαίο δημιουργό Σταμάτη Σπανουδάκη που για πρώτη φορά στην Κρήτη, έδωσε δύο μεγάλες συναυλίες, στο Μινωϊκό ανάκτορο Μαλίων και στα Χανιά, με γνωστές αγαπημένες επιτυχίες του. Ήταν δύο βραδιές μουσικής, χαρισμένες σε όσα γίναν, μείναν αλλά και έρχονται.

 

Δευτέρα 4 Μαρτίου

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡ. ΕΛΛΗΝ. ΜΟΥΣΙΚΩΝ  . ΑΡΧΑΝΩΝ–ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

 • Μικτή Χορωδία Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αρχανών –Αστερουσίων ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016.Η χορωδία περιλαμβάνει 35 μέλη που από την ιδρυσή της μέχρι σήμερα και υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία της κας Αργυρώς Ρέππα καταγράφει μια μεγάλη πορεία στα μουσικά δρώμενα της περιοχής της και όχι μόνο με παραστάσεις όπως: «Μουσικοταξιδέματα», «Αφιέρωμα στο Σουρή», «Τα που θυμούμαι Τραγουδώ,τα που Κατέχω λέω», «Σπουδή στους Ελεύθερους Πολιορκημένους» του .Σολωμού και «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» σε συνεργασία με τα θεατρικά εργαστήρια του Δήμου, «Η Σμύρνη Του Έρωτα»κ.α.όπως και βυζαντινές συναυλίες « Από τον Παλαιό στο Νέο Αδάμ», «Ω Γλυκύ μου Έαρ», «Χριστός Γεννάται», « Να Τα Πούμε;» κ.α

ΣΥΝΟΛΟ ΝΥΚΤΏΝ & ΤΟΞΟΤΏΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

 • Το Σύνολο Νυκτών & Τοξοτών Οργάνων Κρήτης (Σ.Ν.Τ.Κ.) βασίζεται σε μια ιδιωτική πρωτοβουλία, εμπνευστής της οποίας είναι ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής, Μιχαήλ Ε. Μαρακομιχελάκης. Το Σ.Ν.Τ.Κ. είναι ένα σύνολο πολλαπλών δράσεων όπως: ορχήστρα, χορωδία και θεατροχορευτική ομάδα (υπό σύσταση) που μπορούν και συνυπάρχουν αλλά και να λειτουργούν ως αυτοτελή σχήματα. Το ρεπερτόριό του δεν περιορίζεται μόνο στην τοπική μας παράδοση αλλά περιλαμβάνει θέματα από πολλές παραδόσεις και είναι ενορχηστρωμένο από τον μαέστρο σύμφωνα με την προσωπική του μουσική αισθητική και τις ανάγκες του Συνόλου.

“ΜΑΕΣΤΡΟ” ΜΕΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

 • Μεικτή Χορωδία “Μαέστρο” δημιουργήθηκε στις αρχές του 2018 στο Τυμπάκι μέσα από τις δράσεις της Μουσικής Σχολής Μαέστρο. Είναι η πρώτη προσπάθεια σύστασης χορωδίας αφού ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Στόχος είνα Χορωδία σιγά σιγά να γίνει πολυφωνική και να συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της Μεσσαράς και όχι μόνο. Μαέστρος της χορωδίας είναι ο Μιχαήλ Ε. Μαρακομιχελάκης ενώ συνοδός πιανίστα η Στέλλα Μαραγκάκη.

Τρίτη 5 Μαρτίου

ΕΡΩΔΙΟΣ

 • χορωδια “ΕΡΩΔΙΟΣ” ιδρυθηκε το 2011. απαρτιζεται από χορωδούς τους οποίους διακρινει η κοινή ανάγκη της μουσικής εκφρασης και η αγάπη για το τραγουδι. Στο ρεπερτοπιο της ανήκουν παραδοσιακα τραγουδια από όλη την Ελλάδα, άλλα και όσα νεοτερα τραγούδια είναι βασισμένα σε αντίστοιχες φορμες, όπως αρκετα ρεμπετικα και έντεχνα. Υποστηρίζεται από τον Μικρασιατικό Σύλλογο Καραμπουπρωτών “Αγ. Γεώργιος” και τον “Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Ιωάννου”. Τη χορωδία “ΕΡΩΔΙΟΣ” διευθύνει ο Μανώλης Κανακάκης.

ΣΥΛ. ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣ. ΧΟΡΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ

 • Σύλλογος διάδοσης Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών & μουσικής, με τον τίτλο «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ» ιδρύθηκε στο Ηράκλειο το 1990. Μέχρι σήμερα στον Σύλλογο έχει διδαχθεί μία μεγάλη γκάμα χορών που αριθμεί πάνω από 400 απ΄ολη την Ελλάδα & την Μ.Ασία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσίαση των χορών του τόπου μας που ξεχάστηκαν στο πέρασμα των χρόνων (και παρουσιάστηκαν ήδη από το 1990). Σύλλογος μας εχει εκπροσωπήσει επάξια τον Δήμο μας, με την χορευτική του ομάδα ,σε Φεστιβάλ –εκδηλώσεις-παρελάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πραγματοποιεί από το 2002 Εκθέσεις με Ελληνικές Παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, κεντήματα, μουσικά όργανα-όπλα, με ιδιαίτερη ανάλυση της κρητικής φορεσιάς. Εχει αγκαλιάσει το παραδοσιακό παιδικό παιχνίδι, υοθέτησε τα θεατρικά δρώμενα και τα ενσωμάτωσε σε παραστάσεις του. Εδώ και τέσσερα χρόνια διαθέτει δική του θεατρική ομάδα. Φιλοξένησε την εκμάθηση κρητικής ντοπολαλιάς, το παραδοσιακό κέντημα, τεχνικές μακραμέ, πλεξίματος, ντεκουπάζ, κρουστών. Εχει δημιουργήσει δική του ομάδα χορωδίας με εκμάθηση παραδοσιακών τραγουδιών-καλάντων απ’ όλη την Ελλάδα.

ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΏΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΊΟΥ

 • Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου επανιδρύθηκε το 1982, με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση των ηθών – εθίμων και της πολιτιστικής – πολιτισμικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας καθώς και των Αλατσάτων. Χορωδία του συλλόγου ιδρύθηκε το 1985. Από τον Ιούνιο του 2012 έχει Χοράρχη το καταξιωμένο μουσικό κ. Νίκο Αντωνακάκη. Ερμηνεύει παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια καθώς και τραγούδια από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να πραγματοποιεί πολλές εμφανίσεις στην πόλη του Ηρακλείου και σε όλη την Κρήτη. Επίσης έχει δώσει συναυλίες στην υπόλοιπη Ελλάδα και στη Μικρά Ασία. Από το 2004 κυκλοφορεί και το CD με τίτλο: «Φύσα αεράκι της Μικρασίας», ταξιδεύοντας μοναδικά τους ακροατές του στις αλησμόνητες πατρίδες. Το 2018 ηχογράφησε CD σε συνεργασία με τη χορωδία Μαλλίων, με τραγούδια του συνθέτη της «Ριρίκας» Στάθη Μάστορα. σύλλογος διατηρεί επίσης ομάδες εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών, Θεατρικής Αγωγής, Θεατρική Ομάδα, Εργαστήριο Ψηφιδωτού και Εργαστήριο κεντήματος και πλεξίματος (λανσέ, βυζαντινή βελονιά κλπ), με τη καθοδήγηση έμπειρων μελών του συλλόγου. Επίσης διατηρεί δανειστική βιβλιοθήκη και έχει τη δική του ιστοσελίδα στο διαδίκτυο (alatsata.gr). Με τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες του, στα τμήματα που διατηρεί, όλα αυτά τα χρόνια, ο Σύλλογος Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου, έχει μια σταθερή και επιτυχημένη παρουσία και πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και του νομού Ηρακλείου.

 

Τετάρτη 6 Μαρτίου

ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

 • Χορωδία του ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Τα ενεργά της μέλη είναι περίπου τριάντα. Το ρεπερτόριο μας είναι ποικίλο και συνίσταται κυρίως απο ελληνικά και ξένα παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια. Στόχος της Χορωδίας είναι η φωνητική και αισθητική καλλιέργεια των χορωδών, η γνωριμία με την ελληνική και την παγκόσμια μουσική κληρονομιά, η συνεργασία και η επικοινωνία με άλλες χορωδίες, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς καθώς και η προσφορα κοινωνικού έργου στον τόπο μας. Διευθύντρια της χορωδίας είναι η καθηγήτρια μουσικής-μαέστρος Κουτσογιαννάκη-Πιτσικάκη Ευα, Συνοδεύει ο μουσικός Αρης Κουτεντάκης. Υπεύθυνοι της χορωδίας είναι Η εκπαιδευτικός Άννα Φραντζεσκάκη και η Μαρία Αντωνογιαννάκη.

ΧΟΡΩΔΙΑ Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΚΩΝ/ΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ «ΑΝΑΠΝΟΗ»

 • χορωδία του Ι.Ν Αγίων Κων/νου & Ελένης ‘’ΑΝΑΠΝΟΗ’’ ιδρύθηκε στο τέλος του 2014. Δημιουργός και στυλοβάτης της χορωδίας Πατήρ Πιτσικάκης Κωνσταντίνος. Αυτή τη στιγμή, η χορωδία αριθμεί πάνω από 50 ενεργά μέλη. Η θεματολογία του ρεπερτορίου αντλείται από την πλούσια μουσική παράδοση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Κρήτης και της Μεσογείου, καθώς και μελωδίες γνωστών Ελλήνων συνθετών. Στο σύντομο διάστημα της παρουσίας της στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης έχει λάβει μέρος σε μια σειρά εκδηλώσεων. Η πρώτη της εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2015 συμμετέχοντας στο Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου με παραδοσιακά κάλαντα. Τον Ιούνιο του 2016 έδωσε συναυλία στο Κηποθέατρο ‘’Μάνος Χατζιδάκις’’ με τίτλο ‘’Αναπνοές της Μεσογείου’’. Τον Ιανουάριο του 2017 συμμετείχε στην εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμή του καθηγητή κου Χρίστου Λιονή στην Βασιλική Αγίου Μάρκου. Τον Απρίλιο του 2017 συμμετείχε στην συνάντηση χορωδιών στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Αγώνων 2017 του Δήμου Ηρακλείου. Στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του 2017 Δήμου Ηρακλείου συμμετείχε με συναυλία αφιερωμένη στην ξενιτιά με τίτλο ‘’Οι ξένες αγκαλιές’’. Και στις εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου 2018 με την μουσικοχορευτική παράσταση ‘’Τα τραγούδια που θυμάμαι’’ αφιερωμένο στον Μιχάλη Σουγιούλ. Τέλος, στις 29 Μαΐου κάθε έτους έχει καθιερώσει και πραγματοποιεί επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στην ‘Άλωση της Πόλης. Από το 2015 μέχρι τώρα τη διεύθυνση της χορωδίας έχει αναλάβει η καθηγήτρια μουσικής κα Εύα Θανάση.

 

ΧΟΡ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ “Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ”

 • σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ιδρύθηκε το 1982 και κάλυψε μια ανάγκη χιλιάδων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν και ρίζωσας στο νησι μετα την καταστροφική τραγωδία το 1922. Η χορωδία του συλλόγου ιδρύθηκε το 2011 ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια της Μ.Ασίας και αλλων περιοχών της Ελλάδος και της Μεσογείου. Υπεύθυνη και μαέστρος η Κ. Κουτσογιαννακη Πιτσικάκη Εύα. Η χορωδία εχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης μουσικούς.

 

Πέμπτη 7  Μαρτίου

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΠΙΜΕΛ. ΗΡΑΚΛ. Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 • Μικτή Χορωδία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ο Αγιος Δημητριος, αποτελεί συνέχεια της “Μικτής Χορωδίας και Μαντολινάτας του Αγίου Δημητρίου” που ιδρύθηκε το 1988 από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ομώνυμου ναού της πόλης μας με Πρόεδρο τον αιδεσιμότατο Πατέρα Μιχαήλ Φανουράκη. Πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσκεκλημένη από την κατά τόπους ομογένεια και από τοπικούς παράγοντες. Εδωσε πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην Δανία το 1992, στις ΗΠΑ το 1997, στην Αυστραλία το 2002, στην Ελβετία (όπου το 1999 και το 2001 παρουσίασε την παράσταση “Ζορμπάς” του Μίκη Θεοδωράκη με συμφωνική ορχήστρα και χορευτικό συγκρότημα) και ερμήνευσε έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Το 2013, μετά από τριετή διακοπή των δραστηριοτήτων της, η Χορωδία με την τωρινή της επωνυμία “ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»”, συμμετέχει και πάλι στις πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου μας , χάρη στην σημαντική στήριξη που της παρέχεται από το Επιμελητηριο Ηρακλείου – τόσο από τον Πρόεδρό του κ. Γ. Αλιφιεράκη, το. Σ, την Διοικούσα και το προσωπικό του, με σκοπό την προβολή του έργου γνωστών συνθετών, την ανάδειξη του έργου νέων δημιουργών και την προώθηση του μουσικού πολιτισμού στον τόπο μας. Οι συναυλίες της χορωδίας περιλαμβάνουν γνωστά έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών αλλά και πρωτότυπα έργα νέων δημιουργών. Τα τελευταία τρία χρόνια Μαέστρος της Χορωδίας είναι ο καταξιωμένος Ηρακλειώτης μουσικός κ. Νίκος Αντωνακάκης.

ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ “ΘΥΡΑΘΕΝ”

 • Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Thirathen vocal group δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στον Κρουσσώνα κάτω από την αιγίδα του Μουσείου Παραδοσιακών οργάνων ΘΥΡΑΘΕΝ. Στόχος του είναι να συμβάλει, μέσα από την ανάπτυξη καλλιτεχνικής δράσης, στην προβολή της παραδοσιακής μουσικής της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου, ώστε να ευαισθητοποιηθουν όλοι εκείνοι, που θα μπορέσουν να την υπηρετήσουν και να την παραδώσουν στις επόμενες γενιές. Το σύνολο εχει πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων, συμμετέχοντας σε διάφορες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εχει συνεργαστει με καλλιτέχνες όπως τον Λουδοβίκο των Ανωγείων . Από την φετινή χρονιά ξεκίνησε την συνεργασία του με την ηθοποιό Γιώτα Φωτοπούλου για τα νέα προτζεκτ που ετοιμάζει. Στο φωνητικό σύνολο ανήκουν οι: Δημάκη Εύα, Θανάση Εύα, Θεοφάνους Ειρήνη, Κουτσογιαννάκη-Πιτσικάκη Εύα, Κουφού Θέτιδα, Κουφού Ελισάβετ, Λιάσκου Σοφία, Παπαδάκη Ζωή, Παπαδάκη Φωτεινή, Σκουρογιάννη Φιλία, Σταματάκη Μαρία.

 

 

2019-02-28T11:19:46+00:00